Dbanie o prawidłowy stan uzębienia nie dotyczy jedynie troski o codzienną pielęgnację i regularne odwiedzanie gabinetu stomatologicznego. Tak samo ważna jest odpowiednia dieta, dzięki której zęby będą mniej narażone na choroby.
Wapń w diecie
Zęby w swojej strukturze anatomicznej są niemal identyczne, jak kości. W związku z tym do ich prawidłowej budowy niezbędny jest wapń. Ten składnik obecny jest przede wszystkim w mleku, a także we wszystkich jego przetworach. Duże stężenie wapnia znaleźć można również w niektórych roślinach, przede wszystkim strączkowych. Na zdrowie zębów dobrze wpłyną migdały, sezam oraz ciemne pieczywo.
Oprócz dużych ilości wapnia, organizm ludzki potrzebuje także witaminy D, która jest odpowiedzialna za jego prawidłowe wchłanianie. W okresie letnim dochodzi do jej syntetyzowania poprzez skórę, ale polski klimat niewiele ma do zaoferowania naprawdę słonecznych dni. W takim przypadku niedobory tej witaminy należy uzupełniać. Występuje ona licznie w produktach pochodzenia zwierzęcego, przede wszystkim w mięsie, ale także w tłustych rybach morskich, maśle, jajkach.
Fluor – czy jest konieczny?
Fluor to pierwiastek, który chroni szkliwo zębów poprzez rozpuszczanie kwasów. Naturalnie występuje on w tłustych rybach morskich, w soi oraz w serze żółtym. Znaleźć go można również w paście do zębów oraz w twardej wodzie. W gabinetach stomatologicznych przeprowadza się także zabieg fluoryzacji zębów, zwłaszcza wśród dzieci.
Jednak nadmiar fluoru wcale nie ma działania pozytywnego. Doprowadzić on może do pojawienia się jasnych, kredowych przebarwień na zębach, a w dalszej kolejności – do ubytków w strukturze szkliwa. To choroba, fluoroza.
Zdrowe dziąsła
Aby zęby były zdrowe, konieczne jest także zadbanie o stan dziąseł. W tym przypadku niezbędne jest zatroszczenie się o spożywanie produktów bogatych w witaminę A. Jej działanie w jamie ustnej skupia się na zapobieganiu pojawieniu się próchnicy, a także na zwalczaniu bakterii. Ten składnik znajduje się w wątróbce, marchewce, dyni i w szpinaku. Dodatkową zaletą witaminy A jest jej zdolność do wzmagania wydzielania się śliny.
Zapalenie przyzębia, czyli paradontoza, prowadzi do odsłonięcia się szyjek zębowych. W przypadku skłonności do tej choroby warto zatroszczyć się o dostarczenie organizmowi dużych dawek witaminy C. Ten składnik jest również odpowiedzialny za pomoc w zwalczaniu infekcji. Najwięcej jej znaleźć można wcale nie w cytrusach, ale w tradycyjnej kapuście kiszonej.
Sposoby na świeży oddech
Na nieświeży oddech pomogą produkty zawierające chlorofil. Jest to przede wszystkim natka pietruszki, ale także sałata oraz jarmuż. Osoby, które nie przepadają za tymi warzywami, mogą się wspomóc cynamonem. Dzięki badaniom wiemy, że ta przyprawa nawet o połowę zmniejsza ilość bakterii obecnych w jamie ustnej.
Aby walczyć z kwasami w ustach, konieczne jest sięgnięcie po produkty surowe, przede wszystkim warzywa. Szczególnie warty uwagi jest surowy kalafior, którego powierzchnia działa jak „gumka-myszka”, wymazuje z powierzchni zębów zanieczyszczenia.
Troska o zdrowy uśmiech powinna na stałe łączyć się z prawidłową dietą. Kluczem do sukcesu jest racjonalne żywienie, połączone z dbałością o higienę zębów oraz oczywiście z regularnym odwiedzaniem gabinetu dentystycznego.